Voda, ljeto i trčanje

Voda, ljeto i trčanje

Kako, koliko i kada piti vode?💧

Voda predstavlja prozirnu tečnost koja čini više od 60% našeg tijela i prokriva preko 70% Zemljine površine. 🌏 Prosječan čovjek može da izdrži od 3 do 4 dana bez ove tečnosti, a već nakon drugog dana bi započeli ozbiljni zdrastveni problemi. Osjećaj žeđi koji se javlja već nakon par sati u slučaju nekonzumiranja iste je svojevrsni alarm, koji treba izbjegavati… naročito u ljetnjima danima! 

Sve prethodno se odnosi na prosječnu osobu… S obzirom na napore koje ulažemo u trčanje, sve smo samo ne prosječne osobe, pa moramo malo više paziti kada i koliko vode unosimo. 😀

Pripremni period za najbolje trke i početak trkačke sezone (septembar), od nas zahtijevaju treniranje i po uslovima koji su daleko od idealnih. Ispijanje kafe na 35+ stepeni je popriličan izazov, a kamoli 17km jutarnjeg progression LSD-a (tip treninga kod kojeg se sa pređenim kilometrom poveća i brzina trčanja).

U ovakvim uslovima, a u toku treninga, potrebno je da na svakom koraku tražite saveznika – bilo da je to 10 metara hladovine kroz koju ćete protrčati, muzika koju slušate, opuštajući cvrkut ptica, gospođa koja zaliva baštu ili izvor hladne vode – nije bitno, saveznika morate imati.

„Saveznik“ koji je uvijek naša najveća podrška je VODA (H2O)!

Pravilna hidratacija će spriječiti neke od najčešćih negativnih posljedica koje se mogu pojaviti usljed nedostaka ove prozirne tečnosti, a među najpoznatijima su – vrtoglavica, grčenja u mišićima, konstanti umor, manjak koncetracije, ali i toplotni udar i gubitak svijesti.

Voda prije trčanja ⚠

Pravilna hidratacija nije učestalo hidriranje na dan trčanja, već predstavlja redovno konzumiranje ove tečnosti i u danima prije. Ovdje ne smijemo izostaviti iztonične napitke, koji će zbog šećera i elektrolita pomoći našem tijelu da brže prihvati tečnost i osjetimo sve njene dobrobiti.

Ukoliko očekujete da ćete u narednim danima raditi trening duži od 1:15h potrebno je posebnu pažnju posvetiti hidrataciji tijela. Ovo je naročito bitno u ljetnjem periodu, jer naše tijelo tada ubrzano troši vodu kako bi snizilo svoju temperaturu i održalo pravilan rad mišića.

Ljeto podrazumijeva i konzumiranje alkoholnih pica, ali bismo trebali da ih izbjegavamo makar 1-2 dana prije trčanja, jer će nas alkohol dodatno dehidrirati, ali i pokvariti naše performance.

Voda u toku trčanja 💦

Ne postoji univerzalno pravilo koje određuje koliko vode je potrebno da čovjek pije prilikom trčanja, ali bi to svakako trebalo da bude prije nego osjetite žeđ (za koju smo već rekli da je alarm). Ljetnji vremenski uslovi diktiraju češće hidriranje (naša preporuka je da na svakih 10-15min trčanja popijete po 1-2 gutljaja vode, a ako vam ista nije tako lako dostupna potrebno je popiti minimum 0,3dl vode na 30min). Ovdje dobro dođu i izotonični sokovi koje smo spomenuli u prvom dijelu.

Trudite se da vaše duže treninge izvodite u mjestima za koja znate da imaju vodu i do koje vam je pristup lak, kako ni vaš trening ne bi trpio. Voda će spriječiti ili usportiti pregrijavanje tijela i mišića, čija će temperatura značajno porasti  u odnosu na temperaturu u stanju mirovanja. S toga, nemojte dozvoliti da se vaša mašina pregrije. 😅

photo by: solutios4you.me

Voda nakon trčanja 🛀

Ustaljene preporuke su da je potreno piti 1l vode na svaki kilogram izubljene težine tokom treninga. Kako se veoma mali broj trkača mjeri prije i nakon trčanja 😂 naša preporuka je da pratite boju svog urina (žuta boja – potrebna vam je značajna količina tečnosti; svijetla boja – dobro ste hidrirani; proziran urin – prehidrirani ste).

Kao ni u ostlim sferama života, tako ni u trčanju, ali ni u hidriranju ne treba pretjerivati. Prehidriranost može dosvesti do značjnog gubitka elektrolita i soli iz tijela, ali i razrijeđivanja krvi. Simptomi mogu biti isti kao kod dehidriranosti, s tim što u nekim slučajevima dolazi i do oticanja stopala i ruku❗

Morate brinuti o svom tijelu, kako bi ono brinulo o vama.

Trčite zdravo i lake noge. 👋

RRM tim.

Share this post